Nationale Molendagen én Kunst4daagse Bronckhorst 2024 in de Bronkhorster Molen!

De Bronkhorster Molen aan de Spaensweertweg 1 in Steenderen

Nationale Molendag
Op 11 en 12 mei is alweer zover: de 51ste VriendenLoterij Nationale Molendag. Nederland telt 1200 molens en vele honderden zijn die dagen geopend. Was de Bronkhorster Molen in eerdere jaren alleen op zaterdag geopend, dit jaar is de molen voor de Nationale Molendagen ook op zondag geopend.

Dit heeft alles te maken met de expositie van Houtdraaier Otto Koedijk, die de Bronkhorster Molen als expositie locatie heeft voor de Kunst4daagse Bronckhorst.

Kunst4daagse Bronckhorst
Kunstenaar Otto Koedijk is maar liefst vier dagen in de Bronkhorster Molen te gast om zijn werk te exposeren. Van Hemelvaartsdag 9 mei tot en met zondag 12 mei 2024 is de molen geopend tussen 10.00 en 17.00 uur.

Werk van Otto Koedijk; expositie Kunst4daagse Bronckhorst 2022 in Toldijk

De werkgroep Kunst4daagse Bronckhorst organiseert met veel enthousiasme de zestiende editie van het kunstevenement Kunst4daagse in de gemeente Bronckhorst.

Houtdraaier Otto Koedijk zit in de gele route, Steenderen-Baak

http://www.kunst4daagsebronckhorst.nl

https://www.ottokoedijk-houtdraaier.nl/

Nationale Molendag goed gevierd bij Bronkhorster Molen

De Bronkhorster Molen aan de Spaensweertweg 1 in Steenderen.

Op zaterdag 13 mei kwamen veel meer belangstellenden naar de Bronkhorster Molen dan op andere zaterdagen. Reden was de viering van de 50ste VriendenLoterij Nationale Molendag, het grootste molenfeest van Nederland. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland waren open voor publiek.

De molenaars waren aan het werk in de molen en vertelden graag over de werking van de molen en het malen. De molen draaide die dag en zo konden de molenaars onder andere vertellen over de Ten Have-kleppen. In de molenwinkel stonden meelproducten uitgestald voor de verkoop. Vele bezoekers aten die avond pannenkoeken.

De eerste Nationale Molendag was in 1973, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van De Hollandsche Molen. In 2023 bestaat de vereniging 100 jaar. Molenliefhebbers verenigden zich om dit cultureel erfgoed te behouden en te beschermen. Op Nationale Molendag delen de molenaars en andere molenliefhebbers hun passie en roepen zij andere enthousiastelingen op om zich bij hen aan te sluiten.

Voor de versterking van het team van vrijwillige molenaars deed ook Stichting De Bronkhorster Molen een oproep. Zij is op zoek naar vrijwilligers die het vak (weer) willen uitoefenen of leren. Mensen die graag willen kennismaken met het ambacht van molenaar, kunnen mailen voor meer informatie of om aan te melden bij de molenaars. Elke zaterdag kun je komen kijken.

info@bronkhorstermolen.nl

Bekijk hier meer foto’s ..

Bronkhorster Molen viert vijftigste verjaardag van De Hollandsche Molen

De Bronkhorster Molen aan de Spaensweertweg 1 in Steenderen. Foto: Liesbeth Spaansen

Op zaterdag 13 mei vieren de molenaars van de Bronkhorster Molen de VriendenLoterij Nationale Molendag, het grootste molenfeest van Nederland. De molen is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openen hun deuren om bezoek te ontvangen. De eerste Nationale Molendag was in 1973, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van De Hollandsche Molen. Dit jaar bestaat de vereniging 100 jaar. Molenliefhebbers verenigden zich toen om dit cultureel erfgoed te behouden en te beschermen. Op Nationale Molendag delen de molenaars en andere molenliefhebbers hun passie en roepen zij andere enthousiastelingen op om zich bij hen aan te sluiten.

Voor de versterking van het team van vrijwillige molenaars is ook Stichting De Bronkhorster Molen op zoek naar vrijwilligers die het vak (weer) willen uitoefenen of leren. Mensen die graag willen kennismaken met het ambacht van molenaar, kunnen mailen voor meer informatie of om aan te melden bij de molenaars. Of kom op zaterdag kijken.

Niet alleen tijdens de Nationale Molendag, maar elke zaterdag is de Bronkhorster Molen geopend. Dan zijn de molenaars aan het werk in de molen en vertellen graag over de werking van de molen en het malen. Bij voldoende wind zal de molen draaien.

info@bronkhorstermolen.nl

Molenaar Hans Hakvoort overleden

Hans Hakvoort

Op 17 februari 2023 is molenaar Hans Hakvoort (67) in zijn woonplaats Zeddam overleden. Hij was al enige tijd ziek en kon tot zijn verdriet zijn activiteiten als vrijwilliger in de Bronkhorster Molen niet meer actief uitvoeren.

Hans woonde in Zeddam waar hij vanaf 1991 actief was bij de rosmolen. Tot 2013 was Hans vrijwilliger bij de molen in Zeddam.

Hij begon de opleiding tot vrijwillig molenaar in september 2011 en slaagde in 2014 voor het diploma. Daarnaast vervulde hij een bestuursfunctie bij Stichting Vrienden van de Gelderse Molen, waarvoor hij allerhande bestuurszaken zoals subsidies en PR deed en artikelen schreef voor het kwartaalblad ‘De Gelderse Molen’.

Hij bleef na zijn opleiding bij onze molen waar hij molenaarswerk deed en mee hielp aan de onderhoudswerkzaamheden. We zullen hem missen.

Vrijwilligers en bestuur Stichting De Bronkhorster Molen

Geert Buijs jubileert: 25 jaar Bronkhorster Molenaar

Geert Buijs is gehuldigd voor zijn 25-jarig jubileum als molenaar van de Bronkhorster Molen.

Op 26 november, tijdens de eerste Gelderse Molendag in het jubileumjaar van het Gilde voor Vrijwillige Molenaars dat vijftig jaar bestaat, is Geert Buijs gehuldigd omdat hij 25 jaar molenaar is op de Bronkhorster Molen.

Molenaars Rieks Eggens, jubilaris Geert Buijs en Joop Rutten. Foto: Molenaar Bertran Stomp

De officiële datum viel in juli, maar de Gelderse Molendag was een mooie gelegenheid voor een feestje. Het dagelijks bestuur, molenaar en voorzitter Rieks Eggens en molenaar en penningmeester/secretaris Joop Rutten, benoemde Geert tot Molenaar van Verdienste en reikte hem de bijbehorende oorkonde uit op de molenbelt.

Geert laat zijn schapen het gras op deze molenbelt kort houden en zet zich met zijn mede-molenaars in voor het onderhoud van molens als cultureel erfgoed van de gemeentelijke monumentenlijsten.

Geert Buijs is naast molenaar van de Bronkhorster Molen, ook vrijwillig molenaar in het Openlucht Museum in Arnhem en van de houtzaag- en korenmolen Agneta in Ruurlo én hij is leraar en examinator voor de molenaarsexamens.

Molenaars Rieks Eggens, jubilaris Geert Buijs en Joop Rutten. Foto: Molenaar Bertran Stomp

150 molens in Gelderland zetten hun deuren open

Vanaf Gelderse Molendag 26 november 2022 wappert de Gelderse molenvlag.

In 2022 vierde het Gilde voor Vrijwillige Molenaars op zaterdag 26 november het 50-jarig jubileum met een Gelderse Molendag. Een dag waarop 150 Gelderse molens hun deuren openden voor alle geïnteresseerden.

De officiële opening werd verricht door de gedeputeerde van de provincie Peter Drenth. Hij onthulde de Gelderse molenvlag op molen de Hermien in Harreveld. 

Ook de molenaars en vrijwilligers van de Bronkhorster molen ontvingen die dag bezoekers voor een rondleiding met uitleg over de molen en de historie. De Gelderse molenvlag wapperde.

Geert Buijs werd op deze feestelijke dag gehuldigd omdat hij 25 jaar molenaar is op de Bronkhorster Molen.

Geert Buijs met de oorkonde voor zijn 25-jarig jubileum bij de Bronkhorster Molen.

Feest op de Open Monumentendagen

De Bronkhorster Molen was geopend op zaterdag 10 september.

Het weekend van 10 en 11 september waren veel activiteiten in Bronckhorst rondom de 39 monumenten die geopend waren tijdens de Open Monumentendagen. Een paar honderd vrijwilligers stonden klaar om bezoekers gastvrij te ontvangen. De Bronkhorster Molen was als elke zaterdag geopend, maar maakte de dag extra feestelijk vanwege de Open Monumentendag.

De oproep ‘bezoek de molens: stap in die stoere romp en voel de kracht van de wieken en raderen’, werd goed opgevolgd. De molenaars leidden belangstellenden rond en gaven zo nodig adviezen over de verschillende molen(bak)producten die in de winkel te koop zijn.

Meer informatie over de Open Monumentendag Bronckhorst is te vinden op de site:
www.openmonumentendagbronckhorst.nl

Bekijk hier meer foto’s ..

Bezichtigingen tot in de kap met uitleg van de molenaar

Zaterdag 14 mei deed ook de Bronkhorster Molen mee met de Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Honderden oude wind- en watermolens door heel Nederland openden hun deuren. Vereniging De Hollandse Molen, de belangenvereniging van alle nog werkende oude molens in Nederland organiseert het evenement jaarlijks, samen met het Gilde der Vrijwillige Molenaars.

Voor kinderen lag er een leuk cadeautje klaar, een molentje, die, als je een klein sprintje maakte, mooi ronddraaide. Want helaas stond er deze zaterdag weinig wind. De molen kon daarom niet draaien, zelfs niet als alle zeilen werden bijgezet. Over het malen konden de molenaars Bertran Stomp, Bertie Blok. Rieks Eggens en Geert Buijs daarom alleen vertellen, maar ze deden dit natuurlijk met veel plezier. Doordat de molen stilstond, mochten zeer geïnteresseerde gasten mee tot de hoogste zolder van de molen, onder de kap.

Ook de molenwinkel was geopend en menigeen zat die avond aan de pannenkoeken, of hadden het plan om cake of brood te bakken opgevat.

Bekijk hier meer foto’s ..

Vreugde en vlaggen voor gedecoreerde Joop Rutten

Op 26 april werd molenaar Joop Rutten verrast met een Koninklijke onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau, opgespeld door de burgemeester van Bronckhorst, Marianne Besselink.

Omdat Joop deze onderscheiding mede door zijn vrijwilligerswerk bij de molen heeft verdiend, zetten mede-molenaars de molen vrijdagavond 29 april voor hem in de vreugdestand en werden wieken voorzien van vrolijke vlaggen. Zo werd hij bij aankomst op de molen op de zaterdagochtend nog eens extra gefeliciteerd!

Lees ook het artikel … 

Meer foto’s staan in de galerij … 

Molenaar Joop Rutten Koninklijk onderscheiden

Met een leugentje om bestwil, was Joop Rutten dinsdagmiddag 26 april mooi op tijd op het gemeentehuis van Bronckhorst aanwezig.

“Mijnheer Rutten, u vond het ook volstrekt logisch dat iemand anders een lintje kreeg”, lacht burgemeester Joop Rutten toe. “Ik was volkomen verrast”, is zijn eerste reactie. “Totdat ik u zag, en toen wist ik het nog eigenlijk nog niet.” Voor een lintje is een burgemeester nodig, zo legde ze uit. Iemand die een lintje voor iemand anders regelt, beseft niet altijd dat dit ook voor hemzelf zou kunnen zijn. “Ik moest u uit de droom helpen.” Het was zelfs voor de vrouw van Joop een verrassing. “Dus het is wel echt heel erg goed voorbereid”, was zijn conclusie.

“Mijnheer Rutten, voor uw pensionering was u al elf jaar raadslid bij de voormalige gemeente Steenderen”, begint burgemeester Besselink haar toespraak. Joop was naast raadslid fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid Steenderen/Bronckhorst. “U bent na uw pensionering gewoon doorgegaan met het vrijwilligerswerk. U heeft zich ingezet voor de gemeenschap van Steenderen en Bronkhorst. Voor die inzet gaan we u vandaag in het zonnetje zetten.”

Welzijn Steenderen
Eind 2011 werd Joop gevraagd om lid te worden van Stichting Welzijn Steenderen. “Van 2012 tot vorig jaar heeft u als lid en later als secretaris uw steentje bijgedragen. Naast de secretariële werkzaamheden zoals notuleren, schrijven van persberichten en jaarverslagen, was u ook een helpende kracht bij de uitvoering van vele dagelijkse activiteiten van de stichting. Daarnaast regelde u allerlei activiteiten. Ik noem er een paar op: de burendag, NL-doet, de Museum Plus Bus, de vrijwilligersavonden en er kon altijd een beroep op u gedaan worden als er andere dingen nodig waren. U bent altijd bereid te zoeken naar antwoorden en oplossingen.”

De Nieuwe Hellewei
Ook op sportief gebied heeft Joop zijn steentje bijgedragen als vrijwilliger. “Dat blijkt uit uw betrokkenheid bij Tennisvereniging De Nieuwe Hellewei in Steenderen. In 1984 kwam hij in het bestuur, eerst als vertegenwoordiger van de kantinecommissie en van ’85 tot ’92 als penningmeester. “U zorgde voor de financiën en dat ging zeer goed, want het heeft mede geresulteerd in de aanleg van de kunstgrasbanen, zodat de oudere leden ook nog blessurevrij van de sport konden genieten. Ook was u nauw betrokken bij het verbouwen en verbeteren van het clubgebouw. Een parel voor de vereniging. Na deze periode nam u plaats in de technische commissie. U zorgde er mede voor dat de banen er piekfijn bijlagen. Toen ook u door blessures moest stoppen met tennissen, verzorgde u nog jaren de notulen voor de jaarvergadering.”

Bridgeclub Bronkhorst
Een hele andere tak van sport is bridgen. Vanaf 2013 is Joop secretaris van Bridgeclub Bronkhorst. “U bent verantwoordelijk voor de communicatie met de leden, de PR én de webmaster. U zorgt ervoor dat het jaarlijkse goede doelen toernooi een succes wordt. Binnen deze club bent u inspirerend voor andere leden.”

Bronkhorster Molen
“We mogen vooral de werkzaamheden die u verricht voor het behoud van de Bronkhorster Molen niet vergeten. Al in de jaren ’80 had u de afspraak gemaakt dat u zou proberen om molenaar te worden. Na uw pensionering bent u in 2010 begonnen met de opleiding voor vrijwillig molenaar. U heeft na twee jaar uw opleiding afgerond en werd één van de gediplomeerde molenaars van de Bronkhorster Molen. Elke zaterdag bent u aanwezig waar u naast uw molenaarsbezigheden, met verve en enthousiast bezoekers rondleidt. Als het nodig is, bent u ook doordeweeks aanwezig om te malen en om te zorgen dat er voldoende voorraad aanwezig is. U bent niet alleen de molenaar, maar ook penningmeester en de laatste jaren secretaris van de stichting. Over de financiën en de aanvragen voor subsidies hoeft de stichting zich geen zorgen meer te maken. U regelt dit uitstekend. Mede door uw inzet als molenaar, vrijwilliger en bestuurslid blijft dit mooie culturele erfgoed behouden.”

Burgemeester Marianne Besselink besluit: “Mijnheer Rutten, het is mij een groot genoegen u te mogen melden dat het zijne majesteit de koning heeft behaagd om voor al uw vrijwilligerswerk en inzet voor onze maatschappij u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.” Zij speldde hem onder groot applaus de versierselen op, gaf hem de doos met het draaginsigne en een mooie bos bloemen.

Bekijk hier meer foto’s ..