Alle goeds voor het nieuwe jaar

Op zaterdag 1 januari, Nieuwjaarsdag, is de molen en dus de molenwinkel gesloten. Mochten er bestellingen zijn die niet kunnen wachten, schroom dan niet om onze molenaar Joop Rutten te bellen (0575-451330) voor een afspraak.

De eerstvolgende openingsdag is zaterdag 8 januari 2022. We zien u dan graag weer in de winkel. Molenaars en vrijwilligers wensen u een goede jaarwisseling.

 

Open Monumentendag Bronckhorst 2021

Molenaars Rieks Eggens en Joop Rutten van de Bronkhorster Molen mochten bijna 80 bezoekers ontvangen tijdens de Open Monumentendag, zaterdag 11 september. Het was een drukke maar gezellige dag.

Het weer werkte goed mee, verschillende bezoekers kwamen op de fiets. In totaal hebben 5647 bezoekers de 32 te bezoeken open monumenten van de gemeente Bronckhorst bezocht. Een aantal waar de organisatie zeer tevreden mee mag zijn.

Het spel: Rondje Bronckhorster Open Monumenten

Nodig: Een dobbelsteen en elke speler een pion. Spelregels: Degene met de hoogste worp begint. Om de beurt werpen, ga evenveel vakjes vooruit als het cijfer. Kom je op een vakje Hoofdpartner dan mag je nog een keer werpen. Wie precies op het vakje Finish komt is winnaar. Schiet je er voorbij, doe de korte ronde weer tot je op Finish staat.

Download het spel om te printen en te spelen.

Fietsers en scootmobielen trotseren regen en wind richting Bronkhorster Molen

De Fiets & Scootmobiel 4daagse, georganiseerd door een team van Activiteitencentrum De Uitwijk in Zutphen kon, na een verplichte stop een jaar geleden, dit jaar toch doorgaan. De organisatie zette voor maandag 16 tot en met donderdag 19 augustus vier routes uit. De tweede route voerde van Zutphen via de brug richting de pont van Brummen naar Bronkhorst en dan via Baak weer terug naar Zutphen.

De stempelplaats tijdens de tweede route was bij de Bronkhorster Molen. De molenaars Joop Rutten, Geert Buijs en Bertran Stomp waren deze avond aanwezig om de kraam op te zetten en te zorgen voor koffie en thee. De kruidkoek en cake in verschillende smaken, van meel uit eigen winkel, hadden ze zelf gebakken.

Tachtig deelnemers van deze Fiets & Scootmobiel 4daagse begonnen een dag eerder met een rondje van Zutphen naar Vorden en weer terug, zo’n 25 kilometer. Helaas geen zomerse temperaturen, zelfs was fris, maar droog. Dat was de tweede avond anders. Het regende zo hard, dat slechts 39 deelnemers van start gingen voor een rondje Zutphen, Bronkhorst, Baak en terug naar Zutphen. Zij waren goed warm aangekleed en droegen poncho’s. Omdat het wat later op de avond droger zou zijn, had organisator Wim van de Kamp via facebook laten weten dat iets later vertrekken ook nog kon. Helaas strandden daardoor vijf deelnemers bij het veer, die na telefonisch contact met de organisatie rechtsomkeert maakten, terug naar start.

De andere 34 fietsers en een scootmobieler maakten er na een bezoekje aan de stempelpost in de Bronkhorster Molen een gezellig moment van met elkaar. Rond de kraam buiten of in de molen namen ze hun rust. Na het proeven van de cake zochten ze toch een plekje in de fietstas voor een pakje cakemeel om thuis te gaan bakken. Ook pannenkoekenmix ging mee naar huis.

De Fiets & Scootmobiel 4daagse stond volop in de belangstelling, waarschijnlijk omdat het een van de weinige evenementen was in een lange tijd. Was tijdens de eerste dag Omroep Gelderland aanwezig met een team, dinsdag vertelden deelnemers Jan Smit en Hermien Bosveld en organisator Wim van de Kamp hun belevenissen aan de schrijvende pers en stonden voor de lens van de fotograaf, beide van dagblad De Telegraaf.

De laatste twee avonden, woensdag 18 augustus nogmaals richting Vorden en donderdag 19 augustus naar Brummen was het weer gelukkig beter. De organisatie trakteerde de deelnemers tot slot op live muziek en een portie poffertjes.

Bekijk hier meer foto’s ..

Lees hier het artikel, op 19 augustus in De Telegraaf gepubliceerd .. 

Oogstdag bij Feltsigt

Voor de oogstdag bij Recreatie- en Kinderboerderij Feltsigt hadden de molenaars Rieks Eggens en Bertie Blok van onze Bronkhorster Molen het idee gehad om graan tot meel te malen met de ouderwetse mobiele korenmolen. De aandrijving zou door middel van een kleine dieselmotor zijn, een trekker stond klaar. Helaas is vanwege het slechte weer het zeil niet van het apparaat afgehaald.

Ondanks de regen werd in de ochtend wel geoogst zoals dat ongeveer vijftig jaar geleden gebeurde, waren er shows en demonstraties, oldtimer-trekkers en oude landbouwwerktuigen.

Bekijk hier meer foto’s ..

Droevig bericht; molenaar Gerard Brugman overleden

De Bronkhorster Molen staat in de rouwstand voor onze op vrijdag 16 juli overleden molenaar Gerard Brugman. De molen is in de richting van Brummen gedraaid, de plaats waar hij al jarenlang woonde, om hem een laatste groet te brengen.

Gerard is geboren in Bronkhorst en woonde jaren in Brummen. Hij was jarenlang als vrijwilliger verbonden aan de Bronkhorster Molen. Hij was al enige tijd ziek en is nu in het ziekenhuis in Zutphen overleden. Hij is 78 jaar geworden. We zullen hem missen.

Vrijwilligers en bestuur Stichting De Bronkhorster Molen

Bronkhorster Molen deelnemer Open Monumentendag Bronckhorst 2021  

De Bronkhorster Molen is elke zaterdag geopend. Zo ook op zaterdag 11 september tijdens het Open Monumentenweekend. De Open Monumentenvlag zal dan wapperen. Achter de schermen wordt hard gewerkt met het afronden van het programma. Het thema is dit jaar ‘Inclusie’.

De opening van het Monumentenweekend is op 8 september om 20.00 uur in de Sint Martinuskerk te Baak, waar na de opening door Han van der Lans, de Monumentenprijs wordt uitgereikt door wethouder Willem Buunk. Er wordt een film vertoond van de deelnemende monumenten en er is een lezing door Astrid Schutte over ‘De laatste heer’ (van Baak). Details volgen nog en alles is onder voorbehoud van coronamaatregelen.

Meer informatie is te vinden op:
https://openmonumentendagbronckhorst.nl/programma-2021/

https://openmonumentendagbronckhorst.nl/monument/steenderen-spaensweertweg-1-bronkhorstermolen/

https://www.openmonumentendag.nl/

Bronkhorster baard heeft weer kleur

  De baard voor de opknapbeurt…… en erna!

Vrijwillige molenaars van de Bronkhorster Molen zijn in december 2020 gestart met het opnieuw schilderen van de baard. In juni 2021 is deze weer teruggeplaatst.

Het was naar schatting dertig jaar geleden dat de baard voor het laatst is gedaan. De molenaars geven aan dat de baard niet veel te lijden heeft, omdat hij onder de as en onder de rieten kap hangt. De baard krijgt de traditionele kleuren wit, rood en zwart.

De baard van een windmolen is een dikke, meestal eiken plank, die de buitenkant van de kap onder de windpeluw bij het wiekenkruis afdekt om inwatering te voorkomen.

In 1693 werd door de overheid voorgeschreven dat elke molen een eigen naam moest hebben en dat die moest worden aangegeven op een goed zichtbare plaats. Daarom staat de naam op de baard. Ook het jaartal van de bouw van de molen wordt erop vermeld, met een tweede jaartal die de laatste grote restauratie aangeeft. De naam van de Bronkhorster molen wordt op het hout geverfd, met rond het opschrift traditionele krullen.

In de filmpjes zijn de eerste voorbereidende werkzaamheden zichtbaar.

 

 

Daarnaast werden ook andere schilderwerkzaamheden afgerond.

Bekijk hier meer foto’s…

Voldoende wind tijdens Nationale Molendag in Bronckhorst

Tijdens de Nationale Molendag 2021, dit jaar 8 mei, stonden de molens en gemalen in het (digitale) daglicht. Vanwege corona konden online activiteiten worden gedaan. Een aantal molens zijn privébezit of anders in gebruik, maar de molens die op zaterdag gewoonlijk open zijn, waren dat deze zaterdag ook. Het weer zat echter niet helemaal mee. Wind voldoende om te draaien, maar het regende ongezellig.

De Bronkhorster Molen is elke zaterdag geopend. Daarom kon daar net als anders een kijkje binnen worden genomen. Na een ochtend voor de leerling-molenaars, wapperden die middag de vlaggen in de molenwieken. Totdat ze tegen sluitingstijd toch echt te nat waren geregend en dus te zwaar geworden. De vlaggenlijn hing daarom in de molen te drogen.

Bekijk hier meer foto’s ..

Naast de Bronkhorster Molen zijn nog twaalf molens en gemalen in de gemeente Bronckhorst. Maak eens een rondje molens in Bronckhorst:

 1. Bronkhorster Molen, Spaensweertweg 1, Steenderen
 2. Molen de Hoop, Rhabergseweg 14, Rha
 3. Keppelse Watermolen, Dorpsstraat 30, Laag-Keppel
 4. Follega Molen, Dorpsstraat 30, Laag-Keppel
 5. Wittebrinkse Molen, Hummeloseweg 76, Zelhem
 6. Coops Molen, Wiekenweg 3, Zelhem
 7. Molen van Sloot / De Hoop, t.o. Eulinkkamp 28, Keijenborg
 8. Brouwersmolen / Nieuwe Molen, Kruisbergseweg 9, Hengelo
 9. Varsselse Molen, Varsselseweg 34, Hengelo
 10. Lindese Molen, Lindeseweg 29, Vorden
 11. Korenmolen De Hoop, Zutphenseweg 39, Vorden
 12. Hackfortsche Molen / Op ’t Hoge, Het Hoge 66, Vorden
 13. Watermolen Hackfort, Baakseweg 4, Vorden

Klik hier voor een beeldoverzicht van de molens in Bronckhorst, gepubliceerd in weekblad Contact Bronckhorst Noord, Contact Bronckhorst Midden en Contact Bronckhorst Zuid op 11 mei 2021.

Lintje voor Rieks Eggens: Zijn sprakeloosheid spreekt boekdelen

In De Kei in Steenderen zat tijdens de lintjesregen, 26 april een groep mensen bijeen, in tweetallen van een huishouden, anderhalve meter aanhoudend. Familie, buren, (studie)vrienden, kennissen, medebestuursleden. Koffie werd geschonken, oranjelintjestompouces stonden klaar, net als de oranjebitter. Ze kwamen allemaal voor één man, maar die wist dat op dat ogenblik nog niet eens. Op een televisiescherm volgde het gezelschap live de speech van burgemeester Besselink, hoorde ‘het heeft Zijne Majesteit behaagd’ en zag het opspelden van de koninklijke onderscheiding aan Rieks Eggens door zijn vrouw Martje. De duizendpoot werd geëerd voor zijn jarenlange vrijwilligerswerk.

De live beelden van de televisie gingen naadloos over in beleving, toen Rieks Eggens met Martje en zoon Jan-Eize De Kei binnen kwamen lopen. Groot applaus werd zijn deel, maar Rieks was sprakeloos. “Ik ben blij dat ik het namens jullie heb gekregen en het dus ook voor jullie gekregen heb. Ik heb het met heel veel plezier gedaan. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik moet zeggen. Het is een waardering van de gemeenschap hier”, kon hij nog uitbrengen. Daarna was er koffie met wat lekkers en kreeg hij cadeaus.

Vijf motivaties voor een lintje

Ap Meulenveld is de eerste spreker. Hij noemde het een bijzondere dag. “Wat er vanochtend is gebeurd, heeft nog nooit iemand meegemaakt: Rieks is sprakeloos.” De burgemeester had al benoemd wat hij allemaal gedaan had, maar vanwege de wind in de microfoon somde Ap het kort even op: in het werkzame leven dierenarts, bestuurslid, lid technische onderhoudscommissie, privatisering en aanleg kunstgrasbanen Nieuwe Hellewei, bestuurslid, voorzitter en molenaar van de Bronkhorster Molen, Steenderens Belang, veel werkgroepen waaronder behoud zwembad en sporthal, Vitale Kernen Steenderen, Centrum De Kei, lid en voorzitter Probusclub, collectant Amnesty International.
“We zijn vorig jaar begonnen met de lange voorbereiding, het is een heel protocol. Maar we kregen het telefoontje van het secretariaat: het is toegekend, de uitslag is positief. In coronatijd gelukkig een echt positieve uitslag”, lacht Ap.

Er zijn veel ondersteuners geweest die het mogelijk hebben gemaakt om de ridderorde uit te kunnen reiken. Een daarvan was collega-dierenarts Arjan den Hertog. “Vooral de buitenpraktijkwerkzaamheden, tijdens de varkenspest, moesten de varkenshouders ondersteund worden en dat heb jij met verve gedaan, met het empathisch vermogen dat jij hebt.” Rieks zat ook niet al te lang daarna, tijdens mond-en-klauwzeer in het crisisteam op de Veluwe. Daarnaast realiseerde hij de uitbouw van de praktijk van vier man naar een 70-mans bedrijf in een nieuw pand, een dierenziekenhuis in het oosten van het land. Ook leerde hij aankomende collega’s de kneepjes van het vak. “Het is jouw meerwaarde dat je graag kennis en kunde deelt met anderen. Je hebt de oorkonde verdiend.”

De zaterdagochtendbesteding, meestal iets met ronddraaiende wieken en subsidies. Joop Rutten: “Rieks gefeliciteerd nogmaals. Toen ik werd gevraagd door Ap voor een onderscheiding voor Rieks, heb ik wel even de vraag teruggesteld ‘weet je via Martje of Rieks het op prijs zou stellen ja of nee’, want je moet een lintje verdienen. Dit is bij jou heel erg van toepassing. En waarom? Ik heb gezien dat je vanaf 1991 bestuurslid bent van Stichting De Bronkhorster Molen, maar daarvoor tijdens de restauratie was je ook al betrokken geweest.” Joop en Rieks zitten samen in het bestuur van de molen, maar destijds ook van de tennisclub en zijn na hun pensionering samen molenaar geworden.

Geert Postma: “Ik schreef een brief met de titel: ‘Volhardend en consequent, een onderscheiding waard’.” Rieks deed veel voor de gemeenschap van Steenderen, maar ook daarbuiten. “Om jou te vragen voor de bouwcommissie voor de verbouwing van de Joannesschool tot De Kei was een gouden greep. Je was ambitieus, volhardend en consequent. Naast doorgaan waar anderen stopten, was het enthousiasmeren van anderen zijn verdienste en ook na de verbouwing blijft hij meehelpen met klussen. Als dierenarts was hij consequent, terug te vinden als mentor van vele dierenartsen, leerde hen de rug recht te houden en een betere dierenarts te worden.” Geert benoemde de loyaliteit aan hun vrienden en medemensen van het echtpaar Eggens-Postma. Eens in hun hart altijd in hun hart.
“Ook voor de Pannevogel was Rieks volhardend. Hij is trots op het realiseren van de school daar waar hij nu staat”, vervolgt Geert. “Hij stapte naar toen burgemeester Aalderink en zei: ‘ik heb een cadeau, ik weet niet hoe ik het moet uitpakken’. De Aviko wilde warmte leveren voor de Pannevogel en dat lukte.”

Frans Damen, helaas afwezig, liet een boodschap achter namens Steenderens Belang. Hij ondersteunde de voordracht voor de koninklijke onderscheiding aan Rieks. “Zijn initiatief, vasthoudendheid, leidinggevende – en organisatorische kwaliteiten en niet aflatende inzet hebben de privatisering van zwembad en sporthal mogelijk gemaakt.” Frans noemt eveneens het verwarmen van school en sporthal door Aviko en het plaatsen van een nieuwe geldautomaat. “Als iemand een koninklijke onderscheiding verdient, is hij het.”

Procesbegeleider Geesje Philippi liet een boodschap voorlezen. “Vanuit de Werkgroep Vitale Kernen onderschrijf ik de nominatie van Rieks Eggens van harte. Zijn inzet voor Steenderen is groots. Hij was een van de eerste die zitting nam in de werkgroep. Nu ligt er een wensenboek, een dorpsplan en een ontwerp voor het eerste project.”

Bij de toost op de decorandus sprak Rieks: “Jongens, jullie bedankt!” Daarna kwam zijn studievriend, Ruud de Groot naar voren. Hij vond deze oorkonde rijkelijk laat. “Als het aan Ben en mij had gelegen dan had ie hem allang gehad. Als er een is geweest die ons gevormd heeft, ben jij het wel en daar ben ik je dankbaar voor.” Daarna was het een gezellig samenzijn.

Dit artikel is geschreven door Liesbeth Spaansen en gepubliceerd in Contact Bronckhorst Midden op 4 mei 2021. Zie https://www.contactmidden.nl/reader/29771#p=6

Bekijk hier meer foto’s ..