Nationale Molendag goed gevierd bij Bronkhorster Molen

De Bronkhorster Molen aan de Spaensweertweg 1 in Steenderen.

Op zaterdag 13 mei kwamen veel meer belangstellenden naar de Bronkhorster Molen dan op andere zaterdagen. Reden was de viering van de 50ste VriendenLoterij Nationale Molendag, het grootste molenfeest van Nederland. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland waren open voor publiek.

De molenaars waren aan het werk in de molen en vertelden graag over de werking van de molen en het malen. De molen draaide die dag en zo konden de molenaars onder andere vertellen over de Ten Have-kleppen. In de molenwinkel stonden meelproducten uitgestald voor de verkoop. Vele bezoekers aten die avond pannenkoeken.

De eerste Nationale Molendag was in 1973, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van De Hollandsche Molen. In 2023 bestaat de vereniging 100 jaar. Molenliefhebbers verenigden zich om dit cultureel erfgoed te behouden en te beschermen. Op Nationale Molendag delen de molenaars en andere molenliefhebbers hun passie en roepen zij andere enthousiastelingen op om zich bij hen aan te sluiten.

Voor de versterking van het team van vrijwillige molenaars deed ook Stichting De Bronkhorster Molen een oproep. Zij is op zoek naar vrijwilligers die het vak (weer) willen uitoefenen of leren. Mensen die graag willen kennismaken met het ambacht van molenaar, kunnen mailen voor meer informatie of om aan te melden bij de molenaars. Elke zaterdag kun je komen kijken.

info@bronkhorstermolen.nl

Bekijk hier meer foto’s ..