Honden en ruiters volgen spoor door de uiterwaarden

De eerste run startte in Bronkhorst, langs de Bronkhorster Molen en in de uiterwaarden van de Emmer. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Leden van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) reden mee met de slipjacht die 23 maart in en om Bronkhorst werd gehouden. Zo’n 20 paarden met hun ruiters kwamen aan de meet, het startpunt, bij de Kapel van Bronkhorst. In het openingswoord liet fieldmaster Frank Kloppert weten, dat zowel het weer alsook de conditie van het parcours prima waren.

De aankomst van ruiters en honden werd door enthousiast publiek bekeken. De ruiters zijn traditioneel gekleed. De gedragen jachttenues zijn kleurrijk, met rode en een enkele zwarte jas, zwarte of tweekleurige rijlaarzen en witte rijbroek, ruitercap of hoge hoed. De paarden zijn veelal mooi ingevlochten.

De slipjacht kon na het borreltje echt van start gaan. De meute van foxhounds liep voorop met hun verantwoordelijke huntsman. De jacht werd gehouden over landerijen van verschillende grondeigenaren, die hun goedkeuring daarvoor hadden gegeven. Op de route en plaatsen met een doorgang of hindernis zoals een sloot, waren witte linten als markeringen geknoopt.

Het spoor voor de honden werd gemaakt door een slip, dit is een zak die een geur heeft gekregen, door het terrein te slepen. Dit spoor werd gevolgd door de uiterwaarden rondom Bronkhorst.

De eerste run startte in Bronkhorst, waarna de ruiters langs de Bronkhorster Molen reden in de richting van Rha en via de uiterwaarden van de Emmer op de pauzeplek, de kil, arriveerden aan de Emmerweg.

De tweede run ging terug door Bronkhorst, over de Bakerwaardsedijk en nét na de stad Bronkhorst rechtsaf door de weilanden richting Bonte Koeweg.

Met de derde run door de uiterwaarden langs de IJssel was het de uitdaging om over een sloot te springen. De meeste ruiters durfden dat aan. Daarna werd de Veersweg overgestoken en in de weilanden bij het Kunstgemaal, werd deze slipjacht afgesloten. Niet alleen de ruiters kregen in de pauzes hun drankjes, ook de honden kregen hun beloning.

Meer informatie over de Slipjacht is te vinden op de Facebookpagina: Slipjacht Bronkhorst
Meer foto’s staan op Achterhoekfoto.nl

Bekijk hier meer foto’s ..

Artikel is verschenen in Contact Bronckhorst Midden, geschreven door Liesbeth Spaansen