Bronkhorster Molen draagt steentje bij aan wereldrecordpoging draaiende molens

Molenaars Geert Buys, Bertran Stomp, Rieks Eggens en Joop Rutten op de molenbelt voor de recordpoging molendraaien, waar 841 molens aan deelnamen.

Zaterdagochtend 9 april tussen 11.00 en 12.00 uur werd voor het eerst een poging gedaan om zoveel mogelijk molens in de wereld tegelijk een heel uur te laten draaien. Ook de molenaars van de Bronkhorster Molen hadden zich aangemeld.

Het weer was wisselend die ochtend. Naast zonnige momenten kwamen er ook flinke regenbuien over. De molenaars van de Bronkhorster Molen hebben met de IJssel in haar achtertuin die ochtend de molen even stil moeten zetten vanwege de dreiging van zo’n onweersbui. Maar verder kunnen de molenaars Geert Buys, Bertran Stomp, Rieks Eggens en Joop Rutten alleen maar tevreden terugkijken op een geslaagde recordpoging.

Molenaars Geert Buys, Bertran Stomp, Rieks Eggens en Joop Rutten zijn tevreden over de deelname van hun Bronkhorster Molen aan de recordpoging draaiende molens. Foto: Liesbeth Spaansen

Uiteindelijk koos het Gilde van Vrijwillige Molenaars ervoor om het wereldrecord geen officiƫle Guinness Book of Records poging te laten zijn, maar het zal wel gebruikt worden als referentie. Misschien dat het Gilde op een later moment in samenwerking met andere Nederlandse molenverenigingen wel een gemeten moment organiseert, conform de vele daaraan verbonden voorwaarden.

Met het draairecord werd vooral aandacht gevraagd voor het ambacht van molenaar in het Jaar van de Molenaar 2022 waar ook het vijftigjarig jubileum van het gilde wordt gevierd. In kranten, sociale media en op televisie was er ruim aandacht voor deze wereldactiviteit. Niet alleen Nederlandse Molens draaiden, het zwaartepunt wel in Nederland, ook molens van over de hele wereld deden mee.

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars meldde zaterdagmiddag via haar facebookpagina dat het record is gekomen op 841 deelnemers: 809 molens in Nederland en 32 buitenlandse molens uit landen als USA, UK, Zweden, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Bulgarije, Kroatiƫ en Nieuw Zeeland! Zij dankt alle deelnemende molenaars!

Artikel is verschenen in Contact Bronckhorst Midden, geschreven door Liesbeth Spaansen