In memoriam: Dirk Koopmans

Op 8 juli 2019 is Dirk Koopmans op ruim 90 jarige leeftijd overleden.

Sinds de oprichting van Stichting De Bronkhorster Molen, in 1986, was Dirk betrokken bij het wel en wee van de molen. In dat jaar werd de molen aangekocht door de familie ten Duis- Pullen en Dirk benoemd tot voorzitter van de stichting. Vervolgens werd de molen geschonken aan de gemeente Steenderen.

In de daarop volgende jaren heeft Dirk in de stichting diverse bestuursfuncties vervuld. Daarnaast was hij elke zaterdag op zijn ‘möle’. Hij bestierde de verkoop van molenproducten met verve en zat vol met verhalen over zijn jeugd in Wanneperveen, waar zijn vader de ‘botterfabriek’ leidde en hij naast de HBS een autodidactische opleiding in de natuur volgde. Dat laatste kwam weer goed van pas bij de opleiding van vele leerling-molenaars.

Na de oorlog kwam hij in Steenderen om het boerenvak te leren. In Bronkhorst ontmoette hij zijn liefde voor het leven Riek Hanskamp. Zij gingen boeren in Friesland en kregen twee dochters. Door omstandigheden moesten zij stoppen met hun agrarisch bedrijf en kwamen zij weer terug in Bronkhorst. Daar ontmoette Dirk zijn volgende werkgever, de heer ten Duis van Bronkhorst Industries, waarna hij over de gehele wereld trok om machines te bouwen en te ontmantelen. Over elk land had hij een handvol verhalen en zijn eigen mening en die verkondigde hij met verve.

Wij verliezen met het overlijden van Dirk een charismatisch mens, met hart voor de Bronkhorster Molen, die vele leerling molenaars heeft bijgestaan. Men zal ongetwijfeld met plezier aan hem terugdenken, wij zullen dat zeker doen.

Namens Stichting De Bronkhorster Molen en de molenaars,
Rieks Eggens