Nationale Molendag

Op Nationale Molendag, dit jaar op zaterdag 11 mei, kwamen rond de honderd bezoekers naar de Bronkhorster Molen om een kijkje te komen nemen. Het was de 47ste Nationale Molendag met ook nu het thema: ‘Ontmoet de molenaar!’.

De molenaars Rieks Eggens, Joop Rutten en Geert Buys leidden met veel plezier hun bezoekers rond over de verschillende zolders, de verdiepingen van de molen. Een aantal klommen zelfs tot in de kap en daarvoor werd de molen even stilgezet. Op de hoogste zolder kun je zien dat de grote houten tandwielen zorgen dat de molen op de wind kan worden gedraaid.
Ze vonden het extra leuk omdat niet alleen volwassenen maar ook veel kinderen kwamen kijken. Zij luisterden binnen naar de uitleg van het malen en het takelen van de zakken meel met het luiwerk. Op de ‘kaart’ van Nederland drukten ze op de lichtknopjes om te zien waar de verschillende molens staan.
Buiten vertelden de molenaars over de vier wieken, waarvan er twee kleppen hebben en twee kunnen worden afgedekt met de nieuwe zeilen, over het vangen van de molen, het verplaatsen van het wiekenkruis op de wind met behulp van het kruiwiel en het weer laten draaien van de molen.
De kinderen mochten een bouwplaat van een molen meenemen om thuis in elkaar te knutselen.

De Nationale Molendag werd georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillig Molenaars met medewerking van de BankGiro Loterij.

Bekijk hier de foto’s van de nationale molendag…