Gedeputeerde Peter Drenth van de provincie Gelderland geeft complimenten aan vrijwilligers Bronkhorster Molen

Op de foto: Joop Speet, Peter Drenth, Joop Rutten, Eva Calicher en Paul Stein.

Zaterdag 14 september, tijdens de Open Monumentendag bezocht gedeputeerde Peter Drenth van de provincie Gelderland meerdere monumenten in de gehele provincie Gelderland. Zo ook de Bronkhorster Molen in Steenderen. De gedeputeerde was blij verrast te zien hoe goed deze molen door de vrijwilligers in stand wordt gehouden.

Gedeputeerde Drenth heeft cultuur en cultureel erfgoed in zijn portefeuille. Hij had voor de zaterdag een gevarieerd programma opgesteld. Samen met zijn adviseur Cultuur en Erfgoed Paul Stein en woordvoerder/bestuursadviseur Eva Calicher kwam hij voor in de middag naar de Bronkhorster Molen. Vrijwillig molenaar en bestuurslid Joop Rutten, molenaars Geert Buys, Bertie Blok en Joop Speet en bestuurslid Liesbeth Spaansen ontvingen het gezelschap namens alle vrijwilligers.

Molenaar Rutten vertelde over de ontstaansgeschiedenis van de molen en liet de werking van de molen zien tijdens een uitgebreide rondleiding over de begane grond en alle zolders, tot in de nok. Peter Drenth was een goede toehoorder, al was hij deze dag vooral geïnteresseerd in het werk van de vrijwilligers. “Nederland heeft twaalf provincies, maar er is er maar één met zoveel cultureel erfgoed zoals molens en kastelen en dat is Gelderland. Vandaar mijn keuze om vandaag in deze provincie die plekken te bezoeken waar vrijwilligers een grote rol spelen in het in stand houden ervan”, laat hij weten. De Bronkhorster Molen is een rijksmonument en de stichting kan met behulp van zowel rijks- als provinciale subsidie de (draai- en maalvaardige) molen in een goede staat houden. Dat viel de gedeputeerde tijdens de rondleiding op. “Ik vind dat deze molen ontzettend mooi en goed onderhouden uitziet.”

Gedeputeerde Drenth had voor de zaterdag een gevarieerd programma opgesteld. Naast het bezoek aan de vrijwilligers van de Bronkhorster Molen ontmoette hij ook de vrijwilligers van de Koppelkerk in Bredevoort, het historische moestuin Hof van Hackfort in Vorden, het Kerk Museum Elst in de Grote Kerk in Elst en Museumwoningen Bank van Leening en ‘tante Eef’ in Arnhem.

Joop Rutten liet het gezelschap niet met lege handen gaan en gaf eigen gemalen meel mee. De vrijwilligers kregen van Peter Drenth als dank voor de rondleiding een passend cadeau; het in mei dit jaar uitgebrachte stripboek: ‘Ons verloren hertogdom, Geschiedenis van Gelderland’.

Bekijk hier de foto’s van het bezoek van de gedeputeerde Peter Drenth…