De molenaars zitten weer droog

Het Oranje Fonds organiseerde op 9 en 10 maart NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet nodigde iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Bij de Bronkhorster Molen klusten zaterdag 10 maart zo’n vijftien leden van de Rotary Zutphen.

De Bronkhorster Molen wordt door een groep enthousiaste vrijwilligers onderhouden. In het jaar dat de molenaar immaterieel erfgoed is geworden, lekte de verbinding tussen molen en molenaarsverblijf en die had een nieuwe waterkering nodig. Leden van Rotary Zutphen klaarden deze klus. “We doen nu zeven jaar mee aan NLdoet en zoeken altijd een locatie waar we met z’n allen aan de slag kunnen,” vertelt Anton Gijsselhart. “Vandaag kan dat bij de Bronkhorster Molen.”

Een deel van de molenbelt, de zogenaamde uitvaart, werd uitgegraven. Een flinke klus, dat door een groep mannen werd aangepakt. Als aan het einde van de ochtend de grond is verwijderd, kan er nieuwe folie worden aangebracht. Na de aansluiting te hebben vastgezet met kit, kon de grond op zijn plek worden geschept en de plaggen gras teruggeplaatst. De lekkage had ook in het molenaarsverblijf tot waterschade geleid, wat resulteerde in schimmel op de muren. Rotaryvrijwilligers gingen daar aan de slag om de muren schoon te maken en te schilderen.

Daarnaast werd het straatwerk rondom de molen onkruidvrij gemaakt, werden de hekwerken boven de ingang en het molenaarsverblijf geschuurd en geschilderd en kregen de deuren na het schuren een lik verse verf. Tussen de werkzaamheden door was er koffie en thee met lekkers en voor de lunch stonden broodjes en erwtensoep in de molen op tafel. Het weer was overigens bijzonder goed deze dag, zodat een aantal vrijwilligers ervoor kozen om lekker buiten van hun lunch te genieten.

Bekijk hier de foto’s van de NLDoet-dag …