De Bronkhorster Molen heeft een nieuwe staart

STEENDEREN/BRONKHORST – Voor de Bronkhorster Molen stonden dit jaar restauratiewerkzaamheden op het programma, namelijk de vervanging van de staartbalk en van de korte en lange schoren. Werden begin oktober de schoren verwijderd, woensdag 18 oktober kon de oude staartbalk worden vervangen door een nieuwe.

De voorbereidingen voor deze grote klus waren al eerder begonnen. Geschikte bomen moesten worden gevonden voor de vijf lange en zware balken. Zij werden op maat gezaagd bij de zaagmolen Agneta in Ruurlo. Daarna gingen deze balken op transport naar de Bronkhorster Molen. Daar zorgen de molenaars ervoor dat zij goed in de grondverf kwamen te staan. Door deze zelfwerkzaamheid hebben zij veel geld bespaard, dat weer ten goede komt aan andere onderhoudswerkzaamheden.

Met behulp van een hoogwerker en een kraan werd begin oktober de gedeeltelijke ontmanteling van de molen uitgevoerd, waarna de nieuwe balken konden worden geplaatst. De vrijwilligers van de Bronkhorster Molen hopen weer minimaal dertig jaren vooruit te kunnen.

Bekijk hier de foto’s van het werken aan de nieuwe staart…