24 april 2010: Bronkhorster Molenexamens

Bij de Bronkhorster Molen werden zaterdag 24 april molenaarsexamens afgenomen. Bezoekers troffen de vier kandidaten aan: Ben ten Barge, Johan Assink, Ruud Gerritsen en Jeroen van de Water. Zij lieten de molen draaien onder toeziend oog van een examencommissie. De molenaars Dirk Koopmans en Gerard Brugman waren die dag aanwezig en zorgden dat de molen voor elke kandidaat gereed stond voor het examen. De vier examinatoren waren de heren Pedro van Doorne, Matthijs Bassie, Mart Peerlings en Bronkhorster molenaar Geert Buijs.
De opleiding tot vrijwillig molenaar duurt twee jaar, waarbij veel in de praktijk wordt geleerd. Daarnaast wordt aan de hand van een leerboek over de werking en de onderdelen van de molen en -niet onbelangrijk- over het weer geleerd. De kandidaten moeten op een ‘vreemde’ molen het examen afleggen, waar ze van te voren mogen gaan kijken. Het molenaarsexamen duurt zeker 1,5 uur. Hierbij hoort veel praktijk, maar ook een mondeling theoretisch deel over molenonderdelen buiten en binnen. Na het examen vergaderen de examinatoren en komen daarna terug met de uitslag en een evaluatie.
Ben ten Barge van de Warkense Molen was de eerste kandidaat. Hij mocht al vroeg de molen opstarten, wat niet meeviel bij zo weinig wind. Alle zeilen werden bijgezet. Johan Assink, familie van Gerrie Breukink, die blij is dat een familielid op de Bronkhorster molen examen deed, was de volgende kandidaat. Hij komt van de molens in Breedevoort en Lintelo.
Na de lunch mocht Ruud Gerritsen zijn kunnen tonen. Hij leerde het molenaarsvak bij de molen in Hernen. Jeroen van de Water tenslotte mocht bij een flinke wind de molen laten draaien. Zijn fans hadden een spandoek voor hem opgehangen als steun in de rug. De handelingen van de kandidaten werden nauwlettend geobserveerd door de examinatoren. Zij behaalden alle vier dit examen.
Tijdens het landelijk examen in oktober 2010 moesten Ruud Gerritsen en Jeroen van de Water in Alphen aan de Maas hun kunnen tonen. Ben ten Barge en Johan Assink legden het examen af in Haaksbergen. Ze slaagden alle vier voor hun Molenaardiploma.