11 april 2012: Communicanten op bezoek

Woensdagmiddag 11 april kwamen vijftien kinderen uit Steenderen en omstreken naar de Bronkhorster Molen. Tijdens de voorbereiding voor hun Eerste Heilige Communie stond deze middag in het teken van graan, meel en brood.
Samen met pastoor Ten Klooster en hun begeleiders kwamen de kinderen met de auto of op de fiets naar de molen. Daar kregen ze van de molenaars Gerard Brugman, Bertie Blok en Joop Rutten een uitgebreide rondleiding door de molen.
Op elke verdieping van de molen, zolder genoemd, keken en luisterden ze naar hoe de molen werkt, welke granen er worden gemalen en voor wie. Er wordt veevoer gemalen, maar ook meel voor pannenkoeken en brood.
De bovenste verdieping vonden ze heel hoog, maar het uitzicht was wel mooi. Ze konden goed zien aan welke grote stalen balk de wieken ronddraaien.
Eenmaal weer beneden mochten ze allemaal helpen om de molen te kruien, dit is de molen op de wind zetten met behulp van het kruiwiel. Dat is leuk werk, al was het met zoveel kinderen en weinig wind een gemakkelijk klusje. Toch was het fijn om eens te ervaren en te zien hoe de kap, met wieken en al, ronddraait.
Na nog even te hebben gevoeld aan fijn gemalen bloem, kregen de molenaars een hand om ze te bedanken voor het leerzame uurtje. Daarna gingen de groep terug naar Het kerspel om de les van deze middag af te ronden.