10 januari 2009: Kinderboerderij Feltsigt laat rogge malen

Tijdens de jaarlijkse oogstdag op Kinderboerderij Feltsigt in Bekveld, 27 juli 2008, werd op traditionele wijze de rogge gemaaid: met de zicht en pikhaak, de aflegger getrokken door een paard en de trekker met binder. Het dorsen van de roggekorrels werd gedaan door een oude dorsmachine. Nu is de rogge gedroogd en zal traditioneel worden gemalen bij de Bronkhorster Molen.
De molenaars leiden bezoekers graag rond om te vertellen over de werking van de molen en bij voldoende wind, het malen van graan tot meel. Veelal wordt er ‘gemaald voor de prins’. Deze uitdrukking stamt uit de oorlogstijd waarmee aan de vijand de indruk werd gegeven dat de molen volop maalde en er volop te eten was.
Zaterdag 10 januari 2009 werd door Albert Janssen van de Kinderboerderij de rond de 500-600 kilogram rogge -verdeeld in twee big bags- gebracht. Dit geeft molenaars de gelegenheid het malen aan de bezoekers te laten zien. Het meel zal in zakken worden gedaan en weer worden opgehaald. Het roggemeel is geschikt om aan de varkens van de kinderboerderij te voeren.
Informatie over Kinderboerderij Feltsigt staat op www.feltsigt.nl.