Bronkhorster baard heeft weer kleur

  De baard voor de opknapbeurt…… en erna!

Vrijwillige molenaars van de Bronkhorster Molen zijn in december 2020 gestart met het opnieuw schilderen van de baard. In juni 2021 is deze weer teruggeplaatst.

Het was naar schatting dertig jaar geleden dat de baard voor het laatst is gedaan. De molenaars geven aan dat de baard niet veel te lijden heeft, omdat hij onder de as en onder de rieten kap hangt. De baard krijgt de traditionele kleuren wit, rood en zwart.

De baard van een windmolen is een dikke, meestal eiken plank, die de buitenkant van de kap onder de windpeluw bij het wiekenkruis afdekt om inwatering te voorkomen.

In 1693 werd door de overheid voorgeschreven dat elke molen een eigen naam moest hebben en dat die moest worden aangegeven op een goed zichtbare plaats. Daarom staat de naam op de baard. Ook het jaartal van de bouw van de molen wordt erop vermeld, met een tweede jaartal die de laatste grote restauratie aangeeft. De naam van de Bronkhorster molen wordt op het hout geverfd, met rond het opschrift traditionele krullen.

In de filmpjes zijn de eerste voorbereidende werkzaamheden zichtbaar.

 

 

Daarnaast werden ook andere schilderwerkzaamheden afgerond.

Bekijk hier meer foto’s…