Lintje voor Rieks Eggens: Zijn sprakeloosheid spreekt boekdelen

In De Kei in Steenderen zat tijdens de lintjesregen, 26 april een groep mensen bijeen, in tweetallen van een huishouden, anderhalve meter aanhoudend. Familie, buren, (studie)vrienden, kennissen, medebestuursleden. Koffie werd geschonken, oranjelintjestompouces stonden klaar, net als de oranjebitter. Ze kwamen allemaal voor één man, maar die wist dat op dat ogenblik nog niet eens. Op een televisiescherm volgde het gezelschap live de speech van burgemeester Besselink, hoorde ‘het heeft Zijne Majesteit behaagd’ en zag het opspelden van de koninklijke onderscheiding aan Rieks Eggens door zijn vrouw Martje. De duizendpoot werd geëerd voor zijn jarenlange vrijwilligerswerk.

De live beelden van de televisie gingen naadloos over in beleving, toen Rieks Eggens met Martje en zoon Jan-Eize De Kei binnen kwamen lopen. Groot applaus werd zijn deel, maar Rieks was sprakeloos. “Ik ben blij dat ik het namens jullie heb gekregen en het dus ook voor jullie gekregen heb. Ik heb het met heel veel plezier gedaan. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik moet zeggen. Het is een waardering van de gemeenschap hier”, kon hij nog uitbrengen. Daarna was er koffie met wat lekkers en kreeg hij cadeaus.

Vijf motivaties voor een lintje

Ap Meulenveld is de eerste spreker. Hij noemde het een bijzondere dag. “Wat er vanochtend is gebeurd, heeft nog nooit iemand meegemaakt: Rieks is sprakeloos.” De burgemeester had al benoemd wat hij allemaal gedaan had, maar vanwege de wind in de microfoon somde Ap het kort even op: in het werkzame leven dierenarts, bestuurslid, lid technische onderhoudscommissie, privatisering en aanleg kunstgrasbanen Nieuwe Hellewei, bestuurslid, voorzitter en molenaar van de Bronkhorster Molen, Steenderens Belang, veel werkgroepen waaronder behoud zwembad en sporthal, Vitale Kernen Steenderen, Centrum De Kei, lid en voorzitter Probusclub, collectant Amnesty International.
“We zijn vorig jaar begonnen met de lange voorbereiding, het is een heel protocol. Maar we kregen het telefoontje van het secretariaat: het is toegekend, de uitslag is positief. In coronatijd gelukkig een echt positieve uitslag”, lacht Ap.

Er zijn veel ondersteuners geweest die het mogelijk hebben gemaakt om de ridderorde uit te kunnen reiken. Een daarvan was collega-dierenarts Arjan den Hertog. “Vooral de buitenpraktijkwerkzaamheden, tijdens de varkenspest, moesten de varkenshouders ondersteund worden en dat heb jij met verve gedaan, met het empathisch vermogen dat jij hebt.” Rieks zat ook niet al te lang daarna, tijdens mond-en-klauwzeer in het crisisteam op de Veluwe. Daarnaast realiseerde hij de uitbouw van de praktijk van vier man naar een 70-mans bedrijf in een nieuw pand, een dierenziekenhuis in het oosten van het land. Ook leerde hij aankomende collega’s de kneepjes van het vak. “Het is jouw meerwaarde dat je graag kennis en kunde deelt met anderen. Je hebt de oorkonde verdiend.”

De zaterdagochtendbesteding, meestal iets met ronddraaiende wieken en subsidies. Joop Rutten: “Rieks gefeliciteerd nogmaals. Toen ik werd gevraagd door Ap voor een onderscheiding voor Rieks, heb ik wel even de vraag teruggesteld ‘weet je via Martje of Rieks het op prijs zou stellen ja of nee’, want je moet een lintje verdienen. Dit is bij jou heel erg van toepassing. En waarom? Ik heb gezien dat je vanaf 1991 bestuurslid bent van Stichting De Bronkhorster Molen, maar daarvoor tijdens de restauratie was je ook al betrokken geweest.” Joop en Rieks zitten samen in het bestuur van de molen, maar destijds ook van de tennisclub en zijn na hun pensionering samen molenaar geworden.

Geert Postma: “Ik schreef een brief met de titel: ‘Volhardend en consequent, een onderscheiding waard’.” Rieks deed veel voor de gemeenschap van Steenderen, maar ook daarbuiten. “Om jou te vragen voor de bouwcommissie voor de verbouwing van de Joannesschool tot De Kei was een gouden greep. Je was ambitieus, volhardend en consequent. Naast doorgaan waar anderen stopten, was het enthousiasmeren van anderen zijn verdienste en ook na de verbouwing blijft hij meehelpen met klussen. Als dierenarts was hij consequent, terug te vinden als mentor van vele dierenartsen, leerde hen de rug recht te houden en een betere dierenarts te worden.” Geert benoemde de loyaliteit aan hun vrienden en medemensen van het echtpaar Eggens-Postma. Eens in hun hart altijd in hun hart.
“Ook voor de Pannevogel was Rieks volhardend. Hij is trots op het realiseren van de school daar waar hij nu staat”, vervolgt Geert. “Hij stapte naar toen burgemeester Aalderink en zei: ‘ik heb een cadeau, ik weet niet hoe ik het moet uitpakken’. De Aviko wilde warmte leveren voor de Pannevogel en dat lukte.”

Frans Damen, helaas afwezig, liet een boodschap achter namens Steenderens Belang. Hij ondersteunde de voordracht voor de koninklijke onderscheiding aan Rieks. “Zijn initiatief, vasthoudendheid, leidinggevende – en organisatorische kwaliteiten en niet aflatende inzet hebben de privatisering van zwembad en sporthal mogelijk gemaakt.” Frans noemt eveneens het verwarmen van school en sporthal door Aviko en het plaatsen van een nieuwe geldautomaat. “Als iemand een koninklijke onderscheiding verdient, is hij het.”

Procesbegeleider Geesje Philippi liet een boodschap voorlezen. “Vanuit de Werkgroep Vitale Kernen onderschrijf ik de nominatie van Rieks Eggens van harte. Zijn inzet voor Steenderen is groots. Hij was een van de eerste die zitting nam in de werkgroep. Nu ligt er een wensenboek, een dorpsplan en een ontwerp voor het eerste project.”

Bij de toost op de decorandus sprak Rieks: “Jongens, jullie bedankt!” Daarna kwam zijn studievriend, Ruud de Groot naar voren. Hij vond deze oorkonde rijkelijk laat. “Als het aan Ben en mij had gelegen dan had ie hem allang gehad. Als er een is geweest die ons gevormd heeft, ben jij het wel en daar ben ik je dankbaar voor.” Daarna was het een gezellig samenzijn.

Dit artikel is geschreven door Liesbeth Spaansen en gepubliceerd in Contact Bronckhorst Midden op 4 mei 2021. Zie https://www.contactmidden.nl/reader/29771#p=6

Bekijk hier meer foto’s ..