Bronkhorster Molen heeft wind stevig mee in coronatijd: ‘Onze omzet is bijna verdubbeld’

Rieks Eggens bij de monumentale Bronkhorster Molen. “Normaal gesproken is onze omzet jaarlijks rond de 2.000 euro. Nu tikken we de 4.000 aan. Elke euro is hard nodig, want wij draaien puur op vrijwilligers.” © Jeroen Jazet

 

Waar veel andere ondernemers en bedrijven na een jaar corona zuchtend de trieste balans opmaken, wrijven ze zich bij de Bronkhorster Molen vergenoegd in de handen. Daar hebben ze juist een absoluut topjaar achter de rug. Er werd in de monumentale molen in het buitengebied van Steenderen nog nooit zoveel verkocht als nu, in coronatijd.

Meel, bloem, cake- en broodmix, pannenkoekenmix, muesli… Het vliegt de Steenderense molenwinkel uit. Het aantal klanten verdubbelde ondanks corona. Of juist dankzij? Het laatste lijkt aannemelijker, zegt Rieks Eggens. Hij is behalve voorzitter van Stichting De Bronkhorster Molen ook een van de vier molenaars.

“Toen corona uitbrak, gingen heel veel mensen zelf bakken”, zegt Eggens. “De meeste supermarkten hadden bij de uitbraak een tekort aan bloem en meel. Wij hadden geen problemen met de toelevering van onze producten en kregen het steeds drukker.” Zo kreeg het gezegde ‘de een zijn dood is de ander zijn brood’ wel een heel letterlijke invulling.

Van vijftig naar honderd vaste klanten
Op het moment dat de coronapandemie uitbrak, had de Bronkhorster Molen rond de vijftig vaste klanten. “Die komen uit de wijde regio”, zegt Eggens. “Tot in Zutphen en Dieren aan toe.” Nu, een jaar verder, staat de teller op honderd vaste afnemers. Eggens: “Onze omzet is het afgelopen jaar nagenoeg verdubbeld. Normaal gesproken is die jaarlijks rond de 2000 euro. Nu tikken we de 4000 aan. Elke euro is hard nodig, want wij draaien puur op vrijwilligers.”

Die euro’s komen overigens niet alleen uit de regio. Ook klanten uit Duitsland en België scoren regelmatig bloem, meel of een lekker cakemixje in de Bronkhorster Molen, die de status ‘gemeentelijk monument’ heeft. Eggens: “Die mensen komen dan langs als ze in de buurt op vakantie zijn. Dan halen ze meteen een voorraadje voor de rest van het jaar.”

Rieks Eggens, Voorzitter en molenaar Bronkhorster Molen: “Mensen zijn in coronatijd veel meer gaan wandelen, om iets te doen te hebben en in beweging te blijven. Daar profiteren wij van.”

Ook het aantal ‘incidentele klanten’ groeide fors vanwege corona. Eggens: “Mensen zijn in coronatijd veel meer gaan wandelen, om iets te doen te hebben en in beweging te blijven. Daar profiteren wij van. We krijgen meer kopende dagjesmensen in onze winkel dan voor corona.”

Molen begin jaren 90 gered
De Bronkhorster Molen is sinds begin jaren 90 ondergebracht in een stichting. Toen kocht de industrieel Willem ten Duis voor 45.000 euro de in verval geraakte molen die lange tijd had stilgestaan. Ten Duis richtte een stichting op voor de restauratie en kreeg daarvoor genoeg geld bijeen. Sindsdien floreert de molen, mede dankzij fondsen en subsidies.

“Wij moeten onszelf deels bedruipen”, zegt Eggens. “Elk jaar nemen we de helft van het onderhoud voor onze rekening. Dan praat je op jaarbasis toch al snel over 15.000 euro. En we hebben soms extra kosten vanwege een restauratie.”

 

Eggens in de molenwinkel. “Mensen zijn in coronatijd veel meer gaan wandelen. We krijgen meer kopende dagjesmensen in onze winkel dan voor corona.” © Jeroen Jazet

 

 

Twee jaar geleden moest bijvoorbeeld de staart van de molen worden vervangen. Dat is een constructie die vanuit de kap aan de achterkant naar beneden loopt en op één punt bij elkaar komt. Eggens: “Dat was een investering van 30.000 euro, die een groot stuk van onze financiële buffer wegvrat. De meeropbrengsten van afgelopen jaar zijn dus meer dan welkom.”

Soms op zaterdag te weinig wind
Om de klanten te kunnen voorzien, moeten Eggens en de andere drie molenaars wel eens een doordeweeks dagje ‘inhaal-malen’ inplannen. De Bronkhorster Molen plus winkel is elke zaterdag geopend voor publiek. Dan wordt er gemalen. Eggens: “Maar niet elke zaterdag staat er genoeg wind om te kunnen malen.”

Er is tenminste windkracht 3 nodig om de molenwieken krachtig genoeg te laten draaien. Eggens: “Als dat op zaterdag niet wordt gehaald, moeten we het maalwerk op een doordeweekse dag doen, als het wel hard genoeg waait. Maar dat doen we graag, hoor. Alleen is er dan geen publiek bij en dat maakt het wel wat minder leuk…”

Pannenkoekenmix absolute koploper
Wat zijn de absolute smaakmakers uit de winkel van de Bronkhorster Molen? Rieks Eggens geeft de top-drie van de bestverkopende producten:

  1. Pannenkoekenmix
    Eggens: ,,Die loopt het beste bij ons. Omdat-ie heerlijk is. Maar ook omdat we er boekweit in stoppen. Daardoor krijg je een lekkere, stevige pannenkoek, met bite. Niet zo’n dun, flodderig ding.’’
  2. Kruidkoekmix
    ,,Lekker, maar vooral heel eenvoudig. Iedereen kan met deze mix een fijne kruidkoek maken. De mix is heel klantvriendelijk en daarom zo populair.’’
  3. Broodmix ‘à la Bertran’
    ,,Deze mix is bedacht door een van onze molenaars, Bertran Stomp. Wat de mix zo speciaal maakt? Bertran voegt fijngemalen vitamine C-pillen toe, in poedervorm dus. Dat bevordert het rijzingsproces van het brood.’’

Naschrift:
Dit artikel is geschreven door Gert Kramer en op 19 maart 2021 gepubliceerd in De Stentor.