5 februari 2010: School De Boom in bij Bronkhorster Molen

Het Steenders Landschap, Landschapsbeheer Gelderland en de drie Steenderense basisscholen St. Joannes, De Steenuil en De Akker namen op vrijdag 5 februari 2010 deel aan het project ‘Je School Kan De Boom In’. De leerlingen van de groepen 7 en 8 werkten aan de singel rond de boomgaard aan de Bronkhorsterweg langs de Molenkolk.
Ze werden die dag ontvangen door de molenaars van de Bronkhorster Molen om uit te rusten en warme chocolademelk te drinken. Zij kregen tevens een uitgebreide rondleiding van de molenaars Geert Buys, Gerard Brugman en Dirk Koopmans. Omdat de groepen 7 en 8 van de Joannesschool kortgeleden al eens bezoek brachten aan de molen, mochten van deze school de kinderen van groep 5 gaan.
Alles over de werking van de molen, zoals het kruien, draaien en malen, kwam aan bod. Omdat de wieken niet steeds op de goede wind stonden, moesten de kinderen helpen met kruien, draaien aan het grote wiel. Anderen konden dan, met een molenaar, in de kap voelen hoe deze draaide. En dat was een hele ervaring. Na afloop kregen alle leerlingen een zakje pannenkoekenmeel mee naar huis.
De dag werd georganiseerd door Het Steenders Landschap, www.hetsteenderslandschap.nl,
en Landschapsbeheer Gelderland, www.landschapsbeheergelderland.nl.