Bronkhorster baard krijgt kleur

Vrijwillige molenaars van de Bronkhorster Molen zijn gestart met het opnieuw schilderen van de baard. Het is naar schatting dertig jaar geleden dat dit voor het laatst is gedaan. De molenaars geven aan dat de baard niet veel te lijden heeft, omdat hij onder de as en onder de rieten kap hangt. De baard krijgt de traditionele kleuren wit, rood en zwart.

De baard van een windmolen is een dikke, meestal eiken plank, die de buitenkant van de kap onder de windpeluw bij het wiekenkruis afdekt om inwatering te voorkomen.

In 1693 werd door de overheid voorgeschreven dat elke molen een eigen naam moest hebben en dat die moest worden aangegeven op een goed zichtbare plaats. Daarom staat de naam op de baard. Ook het jaartal van de bouw van de molen wordt erop vermeld, met een tweede jaartal die de laatste grote restauratie aangeeft. De naam van de Bronkhorster molen wordt op het hout geverfd, met rond het opschrift traditionele krullen.

Op de foto is de baard te zien voor de opknapbeurt. In het filmpje zijn de eerste voorbereidende werkzaamheden zichtbaar.